The house is located in Nha Trang, a city in central Vietnam surrounded by the beautiful ocean and mountains. The client wanted a large house with a large garden. Answering to this request, a single roof is designed as a hanging garden to plant numerous trees and plants on it. The local building code, however, requires almost 50% of the roof area to be covered by gray or orange-color tilings and to be sloped. To obey this rule but maximize the green area atop, the roof is divided into parallel bands of greened roofs and tiled roofs in an alternating sequence.

Courtesy of Vo Trong Nghia Architects, ICADA - Photography: Hiroyuki Oki

Courtesy of Vo Trong Nghia Architects, ICADA – Photography: Hiroyuki Oki

The interior spaces of the house are structured by this system of parallel bands. Under the tiled roof are the living, dining and bed rooms, while service spaces, such as bathrooms, storages and circulation spaces, are located under the greened roof, where the ceiling height are limited because of the deep soil layers for trees atop. A void and three patios are designed within the system of bands to enhance natural lighting and ventilation.

Courtesy of Vo Trong Nghia Architects, ICADA - Photography: Hiroyuki Oki

Courtesy of Vo Trong Nghia Architects, ICADA – Photography: Hiroyuki Oki

The house is one of the latest variations of the serial house project called ‘house for trees’. The large single roof is departing from the scale of private house. It is more like an infrastructure or a pocket park open to the neighbors. Gently sloped, this roof-landscape is visually connected to the surrounded mountains. In the shadow of trees, the residents can enjoy the views and spend their life with full of greenery.

Courtesy of Vo Trong Nghia Architects, ICADA - Photography: Hiroyuki Oki

Courtesy of Vo Trong Nghia Architects, ICADA – Photography: Hiroyuki Oki

Project Info:
Architects: Vo Trong Nghia Architects, ICADA
Location: NHA Trang, Khanh Hoa Province, Vietnam
Principal Architects: Vo Trong Nghia, Masaaki Iwamoto
Area: 276.77 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Hiroyuki OkiSite
Area: 492.00 sqm
Foot Print: 235.2 sqm

Leave a Reply