Penda recently finished a project for an Art Auditorium on the Southern 3rd Road in Beijing. The venue is located at Xi Da Wang Lu, an upcoming cultural area with Galleries and Museums in its neighborhood. Next to it Art Auditorium, penda completed the “Hongkun Museum of Fine Arts” in 2013.

 

Courtesy of penda -Photography: © Xia Zhi

Courtesy of penda -Photography: © Xia Zhi

Penda was asked by Residential and Cultural Developer Hongkun to design a meeting space that hosts lectures, readings, small exhibitions and area for trading artworks. Within this cultural district, there was a desire to connect the public to artists as well to create a direct link to art itself.Visitors enter the Art Space through a monolithic facade that connects its appearance to the neighbouringMuseum. From outside, the facade is mirrored in its center offering identical doors through the solid exterior on the left and right side.

Courtesy of penda -Photography: © Xia Zhi

Courtesy of penda -Photography: © Xia Zhi

The topic of a centered and mirrored space continues to the interior. Penda inserted a lively box of arches, mirrors, and steps that can host lectures or team meetings, and is used as a grand entrance to guide visitors to the lower floor. Here, the space accommodates an exhibition and art-depo area.Walking around the box on the left side, guests will reach an art-selling lounge on the first floor, where paintings and art-pieces are traded and a small bar invites customers to an informal talk. On the right side of the box, a staircase leads employees to an office space on the second floor.

 

Courtesy of penda -Photography: © Xia Zhi

Courtesy of penda -Photography: © Xia Zhi

The solid centre-cube offers a warm, wooden contrast to its gray concrete-plastered background.The wooden cube is seen from every space in the building and has round cutouts for visitors to peak into the
main lecture space.Within the box, visitors immerse into a landscape of wooden arches and circles that are mirrored on each side and on the ceiling. Inspired by artworks of Dali and Escher, the reflective landscape creates a skewed and distorted reality and connects visitor to art in a direct and interactive way. Rather than looking at anartwork, people can experience the artwork physically to widen their imagination.

 

Courtesy of penda -Photography: © Xia Zhi

Courtesy of penda -Photography: © Xia Zhi

The use of arches is a signature element in many of penda’s projects. The neighbouring Hongkun Museum ofFine Arts features Arches and Counter-Arches as one inviting entrance-ribbon to guide people into the Gallery.To connect the Gallery and the Auditorium, penda continued this formal expression of arches  and counter-arches into the auditorium.

“Our love for arches as a structural element, but also as a welcoming gesture and symbol of entrance manifested itself in this project. With the reflective walls, the arches transform from a physical to an intangible element and connect with each other to one endless swing. A space that connects reality and imagination.”

Project info:

Year 2016
Architects penda

Location Beijing – China
Design Team Chris Precht, Dayong Sun, Jing Wang, Li Pengchong, Wen Xu, Bai Xue, Mingxue Sun

Photographs Xia Zhi

 

 

 

Leave a Reply