In an architectural era obsessed with smooth angles and flowing forms, the classic cubes and prisms have become to mainstream to use. But Carchitecture has a created an unconventional way of playing with these traditional architectural shapes and getting them out of anonymity. Inspired by “huntu”, which is Finnish for veil, the concept aims to both link and separate the art inside the museum and the city landscape.

 Courtesy of Carchitecture

Courtesy of Carchitecture

The architects have stated that ’the defining moment of any building is when one passes through the skin of the facade to discover what lies within.’ This philosophy is well highlighted by the horizontal slats placed along the glazed walls, which permit limited view towards the interior, intriguing exterior passers.

 Courtesy of Carchitecture

Courtesy of Carchitecture

The “veil” is supported by wood structural frames, which in combination with the slats help the simple shapes to stand out. The building is in symbiosis with the grid of the city, with the bicycle route incorporated or the bridge between the Tähtitorninvuoren Puisto, the design museum and the museum of Finnish architecture.

 Courtesy of Carchitecture

Courtesy of Carchitecture

The plans are created in a non-linear manner, so that the visitors will not have a typical trajectory throughout the museum – they are forced to constantly return to the beginning and decide where to go next, the architects creating a vertical distortion at the interior. As a design trick, the building is filled with heavy, big sculptures and pieces of art, which help highlight the monumentality of the structure.

 Courtesy of Carchitecture

Courtesy of Carchitecture

By:Lidia Ratoi

Leave a Reply