Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Glen 2961

The clients who lived in an existing house on the property needed to rebuild the house in order to suit the demands of their family. The site on Glen Avenue in Higgovale faces in a Northerly direction, with its boundaries on the South East. Although the wind conditions are tough, the site’s moderate slope allows the design to engage with different levels of the garden adjacent to the areas of the three level lounge.

Courtesy of SAOTA – Photography: Adam Letch

The client appointed SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects to complete the design of a new home. The clients bravely followed their architect’s advice to see the bigger picture and re-start on a clean slate. The new home was to respond to the site and garden closely, to allow enough space for the family’s diverse requirements – whilst create separate private spaces within the house, and respond to the fierce winds which seasonally hurtle down Table Mountain yet provide a relaxed, homely character in the spirit of Higgovale.

Courtesy of SAOTA – Photography: Adam Letch

The clients selected to proceed with the Design Development and project construction with Three14 Architects. The principal objectives of the design approach were to screen the heart of the home from the South Easterly and create large semi-enclosed gardens which allow the 2 lower levels of the house to seamlessly connect to garden and terraces at all times.

Courtesy of SAOTA – Photography: Adam Letch

SAOTA relied on robust uncluttered finishes of off-shutter concrete for soffits and various walls, painted bagged brickwork, specialized polished concrete topping and oak cabinetry and ceilings. To amplify the sense of openness of the rooms and the gardens, the living rooms have large openings of sliding aluminum doors – this openness is further enhanced by glass handrails to successfully blur the boundaries of interior and exterior.

Courtesy of SAOTA – Photography: Adam Letch

The kitchen remains the focus of the first-floor area, and the main outdoor braai terrace is a generous layout with outdoor sitting and dining areas. The upper level of the house – to which one approaches on arrival at the property – accommodates 4 en-suite bedrooms with good views and a large study/library area. The garage screens the courtyards from the street.

Courtesy of SAOTA – Photography: Adam Letch

Project Info
Architects: SAOTA
Location: Cape Town, South Africa
Design Team: Philip Olmesdahl, Stefan Antoni, Kate Del Fante
Year: 2012
Type: Residential
Photographs: Adam Letch

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !