Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Gerês house is located on a steep slope in the Caniçada Valley where there was a small house and a stream. The existing building was located in an upper level of the land eventually liable to small landslides, which determined its demolition and the relocation of the new construction.

Gerês House,Courtesy of Carvalho Araújo - Photography: Hugo Carvalho Araújo

Gerês House,Courtesy of Carvalho Araújo – Photography: Hugo Carvalho Araújo

The new construction relates with the land in a very spontaneous way, taking advantage of its steep slope, of the small stream and of the privileged view over the landscape. The access to the house is made from the upper level, ensuring a full view over the lot and over the building that fits on the ground like a rock. However, it’s inside the house where the visual range allows us to (re)discover the land below, characterized by the irregular stream’s route that results in a small lake at the lower level.

Gerês House,Courtesy of Carvalho Araújo - Photography: Hugo Carvalho Araújo

Gerês House,Courtesy of Carvalho Araújo – Photography: Hugo Carvalho Araújo

The building consists of two elements, a large wood volume that rests on a concrete base, which extends over the land and on the water line. The use of these two materials extends inside the house, which does not seek a conventional program, but rather large, functional and multipurpose spaces, where pleasure and work are mixed.

Gerês House,Courtesy of Carvalho Araújo - Photography: Hugo Carvalho Araújo

Gerês House,Courtesy of Carvalho Araújo – Photography: Hugo Carvalho Araújo

The social space of the house assumes special relevance, materialized in a large central living room which extends to the outside through a large terrace. The kitchen and services are arranged on the same floor of the living room and the most intimate program comes at a second level, relating with the first one in the form of a mezzanine.

Gerês House,Courtesy of Carvalho Araújo - Photography: Hugo Carvalho Araújo

Gerês House,Courtesy of Carvalho Araújo – Photography: Hugo Carvalho Araújo

Project Info:
Architects: Carvalho Araújo
Location: 4850 Vieira do Minho, Portugal
Design Team: José Manuel Carvalho Araújo, Joel Moniz, Leandro Silva, Ana Vilar, André Torres, Mafalda Santiago, Sandra Ferreira
Project Year: 2015
Photographs: Hugo Carvalho Araújo
Landscape: João Bicho e Joana Carneiro, Arquitectos Paisagistas, Lda
Structures: Metaloviana – Metalúrgica de Viana, S.A
Electrical: LAM, Lda
Energic Certification: GASAIR
Accoustics: VAGAENG
Contractor: PEDRALBET

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !