Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Espace Bienvenüe

The Space completes the Cité Descartes that has been incorporated into this new town and meets the needs of the program imposed by the Ministry of Ecology, Sustainable development, and Energy. Its aim is to group together the Ministry’s training and research facilities on the Marne-la-Vallée site and create a center of excellence focussed on the sustainable city. The Paris-Est scientific and technical pole, which brings together the various disciplines of higher education, training, research, and engineering, is a major innovative project intended to encourage the emergence of a new way to design, build, develop and manage cities.

Courtesy of Jean-Philippe Pargade – Photography: Luc Boegly

The architectural concept is based on the ambition of creating an exceptional urban event: the Cité Descartes campus. It showcases a vast public area in the center of a block unique to the new town, which reinforces urban structures and interlinks existing facilities.

Courtesy of Jean-Philippe Pargade – Photography: Sergio Grazia

In an extension of the green setting of the university campus, the creation of a long, undulating concrete structure covered with a landscaped garden contrasts with the flatness of the site. This 200-metre long green slab makes up the large central park, which is magnified at the level of the campus and the city. The architecture is in perfect harmony with the environment, which offers a panoramic view from the green roof terrace. The contrast between the density of the buildings that abut the block to the north and the fresh air of this vast garden enhances the urban landscape. The wooden huts by the Japanese artist Tadashi Kawamata dotted here and there reinforce this feeling.

Courtesy of Jean-Philippe Pargade – Photography: Sergio Grazia

The new Bienvenüe building is flexible, multi-functional and scalable. Its architecture fosters exchanges between the disciplines and the organization of teamwork. This is achieved with the large multi-purpose area on the ground floor, under the arch. It brings together all the shared functions: library, auditorium, restaurant, sports rooms and a technical area made up of a monumental test hall, laboratories, and meeting rooms. The layout of the main reception lobby in the axis that crosses the lobby of the Ecole Nationale des.

Courtesy of Jean-Philippe Pargade – Photography: Luc Boegly

Ponts et Chaussées reinforces the complementarity between teaching and research.
The office area located in a unit along the Boulevard Newton reconciles the independence and autonomy of each specialty.

Courtesy of Jean-Philippe Pargade – Photography: Sergio Grazia

The shared functions are in glassed areas that are bathed in natural light. They give a feeling of great transparency and perspective and overlook the large park, while the office division is made airy with the patios that contribute the warm atmosphere of the place and the well-being of users.

Courtesy of Jean-Philippe Pargade – Photography: Sergio Grazia

Project Info
Architects: Jean-Philippe Pargade
Location:  Marne-la-Vallée, France
Architect in Charge: Caroline Rigaldiès
Partner: Jean-Pierre Lamache
Studies Leader: Christophe Aubergeon, Malika Benzemra, Marco Carvalho, Joana César, Paolo Correia, Jean-Patrick Degrave, Emmanuèle Fiquet, Emilie Guyot, Antoine Hermanowicz, Joon-Ho Lee, Aline Marthon, Natacha Nass, Lucy Niney, Audrey Oster, Maxime Parin, Anne-Sophie Richard, Samuel Rimbault, Vincent Sengel, Ji Yeon Song, Marie Suvéran, Arthur Tanner, Van Hai Vu
Area: 35300.0 sqm
Year:2014
Type: Cultural Center
Photographs: Sergio Grazia, Luc Boegly

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !