Erik Giudice Architecture has unveiled its proposal for a transit station at Södra Munksjön, in Jönköping,Sweden, a design that was created as an entry for the station area ideas competition.

In Order to connect the city and its surrounding nature together,the station proposal aims to create a portal from Jönköping to Munksjön, a lake on its opposite side.

Courtesy of Erik Giudice Architecture

Courtesy of Erik Giudice Architecture

The philosophy behind the design is based on the connection between the city of Jönköping and surrounding nature demonstrated through the use of a light and playful wooden canopy structure, partly transparent and open towards the city on one side and Munksjön lake on the other. The matchstick structure pays homage to the city’s past as Tändsticksstaden, famous matchstick capital of Sweden.

Courtesy of Erik Giudice Architecture

Courtesy of Erik Giudice Architecture

The use of wood and curbed, creates irregular surfaces helping to absorb and diffuse noise from the train and other traffic and adds to a more peaceful atmosphere, a place where people are invited to linger and relax – said the architects

Nature is calming and soothing. Lush urban green is a perfect match for a busy transit hub. Evidence is mounting on the how effective urban nature is by calming and refocusing the stressed and hyper busy mind. With trees we bring immediate visual exposure of nature – and flowering plants and shrubs draw in birds and insects and thus sounds of nature. This complements the organic wood structure ‘our living room in the forest’ and makes it truly come to life

Courtesy of Erik Giudice Architecture

Courtesy of Erik Giudice Architecture

Transparency and openness helps sunlight reach below the cover and onto the platforms and other areas, ensuring that all areas of the station have access to light with entrance areas on all sides, making the spaces above as well as below the viaduct feel safe and secure for all users – described the architects.

The lower level of the station will host a number of different uses including ticket offices, shops, cafes and restaurants. It is where other modes of transportation connect with and within the train station. It has been designed to favour easy access for all users and a good flow of both pedestrian and motorized traffic in and around the station through the use of wide sidewalks, large entrance areas and transparency which offers excellent visual orientation.

Courtesy of Erik Giudice Architecture

Courtesy of Erik Giudice Architecture

project info:
Architect: Erik giudice architecure
Client: Jönköping municipality
Team: systra (urban/rail public transport civil engineering), noema culture & place mapping (cultural planning), calluna (urban ecology)
Program: station area
Dates: 2016 competition
Surface: 10 000 m2

Leave a Reply