Under the direction of David Chipperfield Felger, David Chipperfield Architects Berlin has won the competition for the design of the Nobel Center- “Nobelhust” in Stockholm.

Project Description

The new Nobel Center is situated as a “Solitaire” in a porminent water-egde position on Blasieholmen next to the Swedish National Museum in the centre of Stockholm. “Nobelhuset” gives the Nobel prize a home for the first time in its history, strenghtening  Blasieholmen as an even more prominent cultural destination and celebrating human endeavour in the centre of the city. It unites under one roof an auditorium, a museum, conference facilities, offices, a library, a restaurant, a cafe with bar and a shop Read more.

“According to the statement of the jury, the proposed building has an elegant, timeless and attractive external appearance with a clear identity of its own. The revised façade design, with its shimmering vertical brass elements and glass, has a lofty elegance and quality that can be associated with the Nobel Prize.
The transparent ground floor helps create a pleasant setting in the immediate vicinity of the building, thereby also enriching the urban public space. Meanwhile the building’s moderate footprint creates good opportunities for a public city park in a sunny south-east position.
The jury is of the opinion that after additional refinement in collaboration with the client and with public authorities, the proposal can lead to a dignified, exciting and inviting Nobel Center building while helping create a better, more engaging and beautiful urban setting on the Blasieholmen peninsula in central Stockholm.
The Nobel Center will build up its activities around the Nobel Prize’s unique combination of disciplines – sciences, literature and peace. The ambition is to make the Nobel Center one of Stockholm’s most attractive destinations, including public spaces for exhibitions, programme and school activities, events and interdisciplinary meetings of various kinds.”