Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dakar Sow House

Situated on a cliff side overlooking the Atlantic Ocean, Villa Sow in Dakar was completed in 2011, with SAOTA (Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects) as the Architects and ANTONI ASSOCIATES doing the Interior Decor. The house was designed for a Senegalese businessman and his young family.

Courtesy of SAOTA

Built on the site of an old World War Two bunker and on the edge of a cliff, Villa Sow is the result of a careful analysis of the parameters and opportunities of the site. Part of the old bunker has been retained and a portion of it now houses an underground cinema that opens up into a water courtyard in the entrance of the house, and is connected back to the house via a timber-panelled walkway towards a spiral staircase that runs from the lower ground to the first floor level of the villa.

Courtesy of SAOTA

‘Whilst the cliff side site presented an extraordinary opportunity for a house on the edge of Dakar’s CBD the slowly eroding nature of the cliff face required a very carefully considered structural solution.’ says Greg Truen, resulting in a building design that seemed to float off the cliff’s edge.

Courtesy of SAOTA

The ground floor of the house is designed to facilitate convenient entertainment both indoors and outdoors and is furnished to enjoy panoramic views of the Atlantic Ocean and the pool terrace area. With articulated terraces, bequeathing each room an unfettered view of the sea, it’s no wonder that the main reference point of the house is the hallway from the study area to the kitchen, with all rooms extending from it. The orientation of the rooms in the house is all based on the best ocean views.

Courtesy of SAOTA

The study/office sits in a separate block joined to the main house by a hallway. Under the study/office sits a separate fully contained guest room, sitting on the very edge of the cliff, alongside which sits a private gym and reflecting pond. The main house has a lounge with a double volume space, a top of the range kitchen, barbecue terrace and pool terrace, as well as a gaming/family room.

Courtesy of SAOTA

A main feature in the house is the spiral staircase, clad in stainless steel, and the treads made of white granite. To add to the grandeur of this architectural element, there are 20mm in diameter stainless steel rods running from the first floor handrail to the lower ground floor, thus making the stairwell look like a sculptural steel tube.

Courtesy of SAOTA

The first floor houses the children and master bedroom. Clerestories and aluminum screens, coax illumination alongside the carefully framed north eastern views. A skylight above the stairwell and floor to ceiling glazing in the lounges add to the sense of transparency. The master suite opens up to a terrace with views of the ocean in the south-western direction, and a private garden with an outdoor shower in the northeastern direction. The result is a clever and sophisticated hierarchy of spaces, each room situated to take full advantage of indoor-outdoor living.

Courtesy of SAOTA

Project Info
Architects: SAOTA
Location: Dakar, Senegal
Architects: SAOTA / Stefan Antoni, Greg Truen & Juliet Kavishe
Area: 1402.0 sqm
Year: 2011
Type: Residential
Photographs: Courtesy of SAOTA

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !