Community Centre in Towada Plaza

Kengo Kuma and Associates designed a community centre which has a playroom, tatami room, and a cooking studio. The programmes accommodate for tradition, the users, and user-space along with user-user interaction. The minimalistic interior is and clean, with wood, steel, concrete and glass being the most evident materials. The programmed spaces surround the reception space, which leads out to the site.

Courtesy of Ken Lee

Courtesy of Ken Lee

The playroom floor is clad with smooth wood, which dips and rises, and is dynamic and playful before children use it. This space is enticing, already successful programmatically, because it looks fun from the outside. A cooking studio is located near the playroom, along with the tatami room, which is a social space for guests to interact. These two programmes are more “grown up” and allow the older citizens to exchange with each other.

Courtesy of Ken Lee

Courtesy of Ken Lee

This community centre is designed in such a way that the social needs of the community are addressed by providing spaces in which the community can engage. The modern Japanese use of wood and concrete is ever-present in Kuma’s designs, and suits this scheme well because of their universal nature. The buildings roof is a lot of gable roofs put together which makes for a dynamic but not necessarily exciting roofline. The scale of the building in terms of height is fantastic, as at street level the building seems to communicate well with its context. Gaps within the façade break up the buildings length, which also makes the block (in which the building is situated) less boring.

Courtesy of Ken Lee

Courtesy of Ken Lee

I’m not all that familiar with Kuma’s work, but his response to programme in this project is an impressive one, as he not only addresses concentrated matters fully, he adds in the cultural history of the context as well as a bigger demographic other than the average white male.

by Thelma Ndebele

  • Architects: Kengo Kuma & Associates
  • Location: Towada, Aomori Prefecture, Japan
  • Construction: Atsushi Sato structural design firm
  • Area: 1875.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Kenta Hasegawa

 

Leave a Reply