The project centers around Chicago’s Union Station, a complex shared between a historic terminal and a mid-high-rise office building overlooking the Chicago River. The abstract addresses the continuing problem of a public space in decline due to its subterranean concourse and dark enclosed spaces, and creates a hub for a future high speed rail intersecting the city.

Full page photo

Courtesy of Todd Swanson & Louie Bofill

The initial project redefines the space by retrofitting the tower with a hexagonal exoskeleton, allowing for an adjustment of structure and increased traffic flow throughout the floors. Through re-systematizing the space, new program was introduced at intervals along the tower. Public venues of hybridized indoor-outdoor space intersect with the conventional floor plates, accentuating views of the surrounding context.

Arch2O_Chicago_01

Courtesy of Todd Swanson & Louie Bofill

The new structural system eliminates congestion, allowing the freedom of loading and traffic flow throughout the ground floor and lobby spaces, and introducing openings to the platforms below which provide natural sunlight and ventilation.

Courtesy of Todd Swanson & Louie Bofill

Leave a Reply