A combination of Chanel’s renowned layering and detailing with Zaha Hadid Architects’s iconic dynamic and fluid design, ultimately gives us this mobile art pavilion, a beautiful masterpiece capturing the essence of both designers. Consistent with Zaha Hadid Architects’s experimentation on continuous transformations and smooth transitions, this pavilion explores natural organizational systems while also showing a deep understanding of the functional necessities of the exhibition. Evolved from the spiraling shapes found in nature, the fluid geometry provides a continuum of space and a system of logic that allows functional adaptations to easily be made and introduced without breaking the spatial rhythm.

 © Zaha Hadid Architects- Photography: Franco Di Capua

A torus is the fundamental diagram used for the exhibition. Distorting this shape provides a constant variety of exhibition spaces to keep the visitor engaged while influencing a sense of movement throughout the interior. In the center of the pavilion is a naturally lit courtyard designed for visitors to gather and reflect on the exhibition. In order to provide easy transport the pavilion is made of a succession of reducing arched segments. The partitioning seams, an unavoidable structural element, become a strong formal feature, helping achieve Zaha Hadid Architects’s challenge of translating the intellectual and physical into the sensual.

 © Zaha Hadid Architects- Photography: Franco Di Capua

Leave a Reply