Central School

Built on an area of 7962 square meters with strong slope, the school complex of Fontaines-sur-Saône knew how to take advantage of the site by fitting into the slope, offering school playgrounds to the South and assuring comfortable connections with urban public space. The entrance of the establishment is designed by the joint between the two esplanades (top and bottom), underlined by low walls of retraining structure accompanying a generous staircase of main access. An elevator and a banister assisted the entrance.

Central School - Courtesy of Atelier Didier Dalmas Architectes Associés - Photography : Jérôme Ricolleau

Central School – Courtesy of Atelier Didier Dalmas Architectes Associés – Photography : Jérôme Ricolleau

Since the high square, a standing space between the built and the Rigot Vitton avenue allows reaching the nursery school entrance hall. This temporization allows to manage effectively entrances and taken out of pupils. Volumes of evolution room and premises of the nursery school, come to affix in a forged concrete wall which allows protecting the school rooms of the activity of Simon Rousseau avenue. So, the remarkable element of the program as is the evolution room comes in belvedere in the city and forms an urban hall underlining the entrance of the establishment. Every class takes advantage of an important natural lighting because of the light shaft, settled in bottom of the class, ensure the homogeneity of illumination.

Central School - Courtesy of Atelier Didier Dalmas Architectes Associés - Photography : Jérôme Ricolleau

Central School – Courtesy of Atelier Didier Dalmas Architectes Associés – Photography : Jérôme Ricolleau

The school complex was realized in armed concrete associated with insulation around. The final facing being an alternation of stones from Anstrude (clear tint) and wood cladding (pre-tinted). Established on an area forced by demolition and reconstruction of the new school complex in the busy site, the establishment satisfies, from the on, the constraints of safety and accessibility. Furthermore, he offers to the city of Fontaines-sur-Saône, a strong urban signal.

Central School - Courtesy of Atelier Didier Dalmas Architectes Associés - Photography : Jérôme Ricolleau

Central School – Courtesy of Atelier Didier Dalmas Architectes Associés – Photography : Jérôme Ricolleau

Project Info
Architects : Atelier Didier Dalmas Architectes Associés
Location : Fontaines-sur-Saône, France
Year : 2015
Type : Educational
Photographs : Jérôme Ricolleau

Leave a Reply