CCTV Headquarters

The CCTV headquarters aims at an alternative to the exhausted typology of the skyscraper. Instead of competing in the race for ultimate height and style within a traditional two-dimensional tower “soaring” skyward, CCTV’s loop poses a truly three-dimensional experience, culminating in a 75-metre cantilever. The building is visible from most of Beijing; it sometimes comes across as big and sometimes small, from some angles strong and from others soft.

CCTV Headquarters - Courtesy of OMA

CCTV Headquarters – Courtesy of OMA

CCTV’s form facilitates the combination of the entire process of TV-making in a loop of interconnected activities. Two towers rise from a common production studio platform, the Plinth. Each tower has a different character: Tower 1 serves as editing area and offices, and the lower Tower 2 is dedicated to news broadcasting. They are joined by a cantilevering bridge for administration, the Overhang.

CCTV Headquarters - Courtesy of OMA

CCTV Headquarters – Courtesy of OMA

The innovative structure of the building is the result of long term collaboration between European and Chinese engineers to achieve new possibilities for the high-rise. The forces at work within the structure are rendered visible on the facade: a web of triangulated steel tubes – diagrids – that, instead of forming a regular pattern of diamonds, become dense in areas of greater stress, looser and more open in areas requiring less support. The facade itself becomes a visual manifestation of the building’s structure.

CCTV Headquarters - Courtesy of OMA

CCTV Headquarters – Courtesy of OMA

The self-supporting hybrid facade structure features high performance glass panels with a sun shading of 70 percent open ceramic frit, creating the soft silver-grey color that gives the building a surprisingly subtle presence in the Beijing skyline.

The 10,000-square metre main lobby, in Tower 1, is an atrium stretching three floors underground, and three floors up. It has a direct connection with Beijing‘s subway network, and will be the arrival and departure hub for the 10,000 workers inside CCTV headquarters. Connected to the lobby, 12 studios (the largest is 2,000 square metres) perform the main function of the building: TV making.

CCTV Headquarters - Courtesy of OMA

CCTV Headquarters – Courtesy of OMA

The CCTV headquarters also facilitates an unprecedented degree of public access to the production of China’s media: a Public Loop takes visitors on a dedicated path through the building, revealing everyday studio work as well as the history of CCTV, and culminating at the edge of the cantilever, with spectacular views towards the CBD, the Forbidden City, and the rest of Beijing.

CCTV Headquarters - Courtesy of OMA

CCTV Headquarters – Courtesy of OMA

Project Info.
Architects : OMA
Location : Beijing, China
Year : 2012
Photographs : Courtesy of OMA
Type : Central Television Headquarters/ Administrative
Status : Completed

 

Leave a Reply