Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Casa 7A

The challenge was to design a country house in the surroundings of the town of Villeta (Colombia), 1.5 hours to the west of Bogotá; at 967 meters above sea level, with a predominantly hot and dry weather all year round. The site’s constraints were very clear; a very steep land that starts at the top of a hill going all the way down to the stream “El Cojo”. The brief asked for a built area of 550m2, including 3 rooms, studio, service and social areas, a terrace and a swimming pool, all this under one essential demand: the house must be able to be completely closed whenever it’s not in use.

Courtesy of Arquitectura en Estudio, Natalia Heredia – Photography: David Uribe

The place defines completely the conception of the project. We start from two basic elements in architecture:
The roof, which protects from the elements, but at the same time serves as a tool to relate
directly to the surroundings. The roof, clean and horizontal, frames the landscape and protects from sun and rain, while it dilutes the limits between the inside and the outside, between the natural and the man-made.

Courtesy of Arquitectura en Estudio, Natalia Heredia – Photography: David Uribe

The patio, the space that allows us to bring nature into architecture, helps us gain control over the natural elements which would otherwise be alien. The patio generates an intimate scale generating close relations and sensations, in contrast to the long views provided by the mountains.

Courtesy of Arquitectura en Estudio, Natalia Heredia – Photography: David Uribe

Spatially, the house is organized through a succession of voids and blocks that live under the roof, which is open towards the mountains on one side and towards a series of patios on the other. This double spatial relation (patio-roof-mountains) (near-far) generates diversity and richness within the different spaces of the house, providing the opportunity for different use dynamics at different times of day.

Courtesy of Arquitectura en Estudio, Natalia Heredia – Photography: David Uribe

Towards the road, the house shows itself completely closed, providing privacy and generating expectation as to what happens inside. You enter through an intentionally low and narrow block, which enriches the expectation; crossing the threshold, the preception changes; the space opening up through a patio that frames the uninterrupted view of the mountains. From the entrance, the platform that holds the social areas seems to float between the water feature at the entrance and the swimming pool; once again allowing the natural elements to dominate the space The social areas appear as a unique space, open towards the mountains on one side and to the entrance patio on the other. The character of this space is defined, simultaneously, by a second patio, framed by a void in the roof. Centered in this patio lives an Acacia, whose foliage will protect from the sun, while it marks the meeting point of the two main axes of the house (entrance – swimming pool & kitchen – rooms). It is the heart of the house.

Courtesy of Arquitectura en Estudio, Natalia Heredia – Photography: David Uribe

At the east, around the dining area, we find the kitchen and service areas that appear as a lower block, subtly inserted under the main roof. The opposite wing houses the private areas for the rooms, which face the mountains and are articulated by a third patio that, proposing a completely different character, is defined by a permeable wall made in prefabricated concrete blocks and an exhuberant native garden The facade brings an essential question to the nature of the project: how to generate completely open spaces that can be closed off when not in use? For all the areas of the house (private and social), timber screen panels were designed in order for them to slide or pivot and allow for closing off or opening up space 100%.

Courtesy of Arquitectura en Estudio, Natalia Heredia – Photography: David Uribe

The house is oriented north-south, protecting the long/open facades from the sun while taking advantage of the beautiful views towards the mountains and the stream. This also allows for the swimming pool and terrace areas to have permanent exposure to the sun, morning and afternoon, without being interrupted by the shadow of the house.

Courtesy of Arquitectura en Estudio, Natalia Heredia – Photography: David Uribe

The project uses noble materials, expresses its materiality, construction process, and natural composition. The predominant use of ocre tinted in situ concrete and teak generates an array of textures, colors, and shadows that change with sunlight. All the textures are defined by 2 modules, 5 and 10 cms, expressed in all the elements, from the timber formwork for the concrete to the teak elements in the wooden panels all the way through to the prefabricated elements that enclose the patio.

Courtesy of Arquitectura en Estudio, Natalia Heredia – Photography: David Uribe

Project Info
Architects: Arquitectura en Estudio, Natalia Heredia
Location: Cundinamarca, Colombia
Design Team: Carlos Nuñez, Natalia Heredia
Area: 550.0 m2
Year: 2014
Type: Residential
Photographs: David Uribe

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !