Visit our archive

Another project by Zaha Hadid Architects, the Capital Hill Residence in Moscow, Russia, is a building that emerges from the landscape while remaining partially embedded in the hillside. With an area of 2,650 square meters, the villa is strategically placed to merge with the sloped landscape. To take advantage of the breathtaking views of the Barvikha forest, a separate volume floats 22 meters above the ground. Over all the general design concept was to extend the exterior topography to the interior of the building, while geometrical definition was derived from the surrounding environment, in order to create a continuous integration between interior and exterior spaces.

Arch2o-Capital Hill Residence  Zaha Hadid Architects (2)

 Courtesy of Zaha Hadid Architects

According to the architect, the program is organized vertically on four levels. The lower level is envisioned as a leisure space and includes a living room, massage and fitness areas, as well as a sauna and hammam baths. One level up on the ground floor is the main living room, dining space, kitchen, entertainment and indoor swimming room and parking spaces. The first floor contains the main entrance lobby, study/library, guest room and children’s room. The master bedrooms and a lounge with an exterior terrace occupy the upper level.

Arch2o-Capital Hill Residence  Zaha Hadid Architects (7)

 Courtesy of Zaha Hadid Architects

The two main component of the house are articulated by three concrete columns, or legs, which establish a strong dialogue between both levels and also function as structural elements. Within the legs, all of the mechanical elements and services for the upper level are contained within vertical shafts, including a transparent glass elevator and staircase.

Arch2o-Capital Hill Residence  Zaha Hadid Architects (6)

 Courtesy of Zaha Hadid Architects

The three concrete columns intersect the main roof proposing skylights and a double-height space that is taken advantage of for the main entrance. Finally the view from the living room is framed by two-curved in-situ cast concrete structures which also serve to create divisions between the main living room, dining room, and indoor swimming pool.

 By Kristin Hoover

 Courtesy of Zaha Hadid Architects

...................................................................

You must be logged in to post a comment.