The design for the new A.C. Milan Stadium, by Arup is a revolution that might just redefine the way we perceive and approach stadium architecture.

A “football stadium” is generally perceived as a huge, noticeable structure, taking up much space in the city owing to its sheer volume and used only during sporting events. The proposal for the A.C. Milan Stadium is everything but that.

Rectangular in shape, the sports arena is located at its core. This is surrounded by an urban arena along the perimeter, which holds a sports college, restaurants, a children’s playground and green areas open to the public all year round.

Courtesy of Arup

Designed for a capacity of 48,000, this stadium will be dug 10 meters into the ground, and go only up to a height of 30 meters, in order to decrease its impact on the city. The end result looks nothing like your everyday stadium – but much like a part of the city. Whether sports fans will be disappointed, has to be seen when the stadium becomes a reality, but stadia are now no longer looked at as ‘business machines’, in the words of Architect Emilio Faroldi. Rather they need to become a cause of its upliftment and reorganization. The focus has shifted to the user and their needs.

Courtesy of Arup

Courtesy of Arup

An Arup parametric tool has been used to analyze sight-lines from each seat in the stadium so as to ensure the best possible view from every corner. With sustainability as a guiding principle, it is proposed to be constructed in a disused area of land near the city’s trade fair grounds that is easily approachable by public transport- in an effort to reduce traffic flow. The stadium will also sport a moveable roof to mitigate noise levels.

Courtesy of Arup

Courtesy of Arup

The design model shows blocks along the perimeter raised above the ground. Roof top gardens can be seen on the four corner blocks. An L-shaped block extends above one corner of the urban arena- adorned with the words ‘#We are ac Milan’ in the team’s colors – red and black, and the same can be seen across the front of the stadium.

By: Sahiba Gulati

Leave a Reply