Bee’ah New Headquarters  Zaha Hadid Architects

Bee’ah (Environment)– a leading middle eastern environmental and waste management company, following an international competition held in 2013, has commissioned Zaha Hadid Architects to build its new headquarters, which is located in Sharjah, the sweeping design will contain educational facilities and exhibition spaces, enabling the company to further its engagement with both local and international audiences.

Informed by its 90,000 sq m desert site, Hadid has envisioned the headquarters as a fleet of sweeping ‘sand dunes’ orientated to optimise the prevailing of the Northern winds and limit the quantity of glazing exposed to the harsh sun. Two primary dunes, that house the public, management and administrative sections, intersect and connect via a central courtyard ‘oasis’ inside the building – a feature that’s designed to enhance natural ventilation and channel indirect sunlight into the building’s cathedral-like interiors.


Courtesy of Zaha Hadid Architects


Weaving ecological and environmental considerations into each part of the design, Hadid worked with environmental design consultants Atelier Ten to create dynamic and latent building frameworks that reduce the building’s energy consumption by 30%  and has created the building’s structure in conjunction with enginners Buro Happold to minimize material utilization.


Courtesy of Zaha Hadid Architects

The Bee’ah Headquarters building embodies these principles by providing the company with an administrative centre of sustainable construction of LEED Platinum Certification, with ultra-low carbon and minimal water consumption in operation and minimised material consumption in construction. The new building and site will also be used as a learning resource to demonstrate practical environmental awareness to the wider community.


Courtesy of Zaha Hadid Architects

The two central dunes of the Headquarters building intersect and connect via a courtyard – an ‘oasis’ inside the building enhancing natural ventilation and maximizing indirect sunlight to the spaces within.

The building systems of the new Headquarters have been developed to minimize both the energy required for cooling and the need for potable water consumption, while its structure reduces material consumption through architectural and structural integration, as well as recycled material recovery.

The new Bee’ah Headquarters building is defined by the principles that are the foundation of the company’s mission to provide integrated environmental and waste management services to meet the future challenges of its community. Bee’ah is leading by example in creating a work environment that continues its commitment to deliver coherent and sustainable environmental solutions.

Courtesy of Zaha Hadid Architects

Leave a Reply