Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Albion Library

As the urban base for Toronto’s diverse Rexdale neighborhood, Albion is one of the city’s busiest public libraries. A responsive design approach by Perkins+Will delivers a tailored solution for a unique community in need of a reimagined social epicenter.

Courtesy of Perkins+Will – Photography: Michael Muraz

Building on information gathered during a series of consultation and a community-driven narrative, Perkins+Will dramatically shifted their original proposal to close down and renovate the existing building.

Courtesy of Perkins+Will – Photography: Michael Muraz

Recognizing the library was community critical, Perkins+Will and the client Toronto Public Library made a strategic decision to build a new facility on the underutilized parking lot allowing branch operations to continue

Courtesy of Perkins+Will – Photography: Doublespace Photography

The old site will be transformed into a lush public plaza with a landscaped parking lot and space for a market square. The result is a library that features a theater for community empowerment inside and out.

Courtesy of Perkins+Will – Photography: Doublespace Photography

Reminiscent of a walled garden, the dynamic façade gives the illusion of a front porch trellis – its privacy veil injecting color into the street. Punctuated by courtyard gardens and interior pavilions, Albion Library’s footprint is a pure square. The perimeter is defined by a screen of polychrome terracotta tiles in bright, unexpected colors. Contrasting the monotone asphalt that surrounds the site, the form offers a respite from the busy arterial context of Albion Road.

Courtesy of Perkins+Will – Photography: Doublespace Photography

Buffering between the residential neighborhood and busy four-lane road, the façade playfully juxtaposes its surroundings, animating the distinctly concrete streetscape. Stepping inside, transparency fosters community. Strategically placed glass walls separate meeting rooms, while low visual barriers create defined areas for activity and diverse programming. Every space is visibly accessible, yet connected to the library’s circulation hub.

Courtesy of Perkins+Will – Photography: Doublespace Photography

Mirroring the community’s needs, Perkins+Will’s design moves beyond the bookshelf, prioritizing spaces for collaboration and creation. The Urban Living Room resembles an extension of the home, providing an adaptable space for cultural events, concerts and readings, from spoken word to hip-hop battles. The library’s Innovation Studio Lab contributes to cultural production and houses a myriad of STEM programming, empowering youth to enhance their technical skills in coding, circuit building, and 3D Printing.

Courtesy of Perkins+Will – Photography: Michael Muraz

Notched light is featured throughout – carefully placed windows and lighting fixtures illuminate each area. The library footprint is divided into a series of open zones. Careful composition of the spaces creates a rich and varied plan that accommodates open, cellular, and private spaces ensuring ease of access and diversity of experience.

Courtesy of Perkins+Will – Photography: Michael Muraz

Waving nature and natural light deep into the library’s interiors, the courtyards also provide secure zones for exterior programming. Bright colors and geometric shapes create a sense of informality and playfulness in the curated greenspace for a multigenerational audience.

Courtesy of Perkins+Will – Photography: Doublespace Photography

Project Info
Architects: Perkins+Will
Location: Ontario, Canada
Design Principal: Andrew Frontini
Area: 29000.0 ft2
Year: 2017
Type: Library
Photographs: Michael Muraz, Doublespace Photography

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !