The project brief called for a new boutique office and the reconstruction of a pair of heritage-listed shophouses. WOHA was commissioned only after their demolition to reconstruct the shopfront (up to 7.5m depth) in accordance with Singapore’s Urban Redevelopment Authority’s conservation and planning guidelines, and to design an entirely new, contemporary rear wing.

Courtesy of WOHA - Photography: Patrick Bingham-Hall

Courtesy of WOHA – Photography: Patrick Bingham-Hall

As the original floor levels with their low ceiling heights were retained, the front end of the shophouses was deemed more suitable for meeting rooms, while the service end accommodated a mechanised carpark. The idea was to strategically lift up the open plan offices within the upper 4 floors where the floor plate size is maximised, higher headroom is gained, better views are enjoyed and more natural daylight is accessed from the sides. Every flat roof area is also transformed into roof gardens with the attic featuring the office’s recreational lounge.

Courtesy of WOHA - Photography: Patrick Bingham-Hall

Courtesy of WOHA – Photography: Patrick Bingham-Hall

The main design strategy was to invert the shophouse typology by carving out valuable floor area to create an externalised, urban,public pocket park at the very heart of the office instead. A café, break-out areas and meeting rooms are organised around this park, enjoying the greenery and light that it brings to the deep plan.
The formal architectural language of fractal, triangulated geometry originated from the need to comply with authority requirements of having splayed corners as the building is bounded by three roads. This inspired a chiselled expression that was carried through in both plan and elevation, taking the form of internal angled walls and external slanted planes, revealing a concave curtain wall like that of crystal embedded in the hollow lower strata of its atrium park space. Shading was also built into the formal language by means of an integrated sun screen within the curtain wall system and a series of perforated aluminium panels.

Courtesy of WOHA - Photography: Patrick Bingham-Hall

Courtesy of WOHA – Photography: Patrick Bingham-Hall

Courtesy of WOHA - Photography: Patrick Bingham-Hall

Courtesy of WOHA – Photography: Patrick Bingham-Hall

Project Info:
Architects: WOHA
Location: 48 N Canal Rd, Singapore
Project Team: Wong Mun Summ, Richard Hassell, Ang Chow Hwee, Daniel Fung, Dennis P. Formalejo, Christina Ong, Eric Barthole
Area: 1370.0 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Patrick Bingham-Hall
Client: Maybank Kim Eng Properties Pte Ltd
Project Manager: Hong How Projects Pte Ltd
Civil & Structural Engineering: CP Lim & Partners
Mechanical & Electrical Engineering: Squire Mech Pte Ltd
Quantity Surveyors: Langdon & Seah Singapore Pte Ltd
Landscape Consultant: Coen International Pte Ltd
Main Contractor: Takenaka Corporation
Site Area: 326 sqm

Leave a Reply